A Fertő-tó körül elterülő borvidékről sokaknak a kékfrankos jut elsőként az eszükbe. Nem véletlenül, hiszen a történet szerint Napóleon katonáinak – akik előszeretettel fogyasztották a soproni vörösborokat – az értékesebb, azaz kék színű frankkal kellett fizetniük a kimért borért.
A Soproni borvidék éghajlata viszonylag hűvös, talaja pedig meszes, az itt születő borok alacsony tannin- és alkoholtartalmúak, frissítő savtartalommal bírnak, gazdag gyümölcsös ízvilágúak és elképesztően elegánsak.
Az ország egyik legősibb bortermő területén olyan népszerű fajták is remekül érzik magukat, mint a chardonnay, sauvignon blanc, zöldveltelini, tramini, vagy éppen a zweigelt. Ráadásul nem sok borvidék dicsekedhet azzal, hogy a jó minőségű, száraz fehérboroktól kezdve a testes vörösborokon át a kései szüretelésű borokig terjedő gazdag választékkal szolgál!
Fedezd fel te is a soproni borvidék valódi arcát, ismerd meg a térség ismert és feltörekvő pincészeteit is és hagyd, hogy elcsábítsanak:
- 16 kiállító borászat
- több,mint 80 bor
- ingyenes előadások a borvidék rejtelmeiről, borairól
- korlátlan vízfogyasztás
- és persze fergeteges hangulat!
POP-UP ELŐADÁS
19:00 Sopron, a legősibb bortermő területünk
A Soproni Borvidék története, múltja és jelene, a kékfrankos legendájától a kőzettanon és dűlőtérképen át az egyéb legfontosabb tudnivalókig, valamint a borvidék jövője és céljai.
Előadó: Magyar Dezső (Lővér Pince)
Borok: Lővér Pince Chardonnay, Molnártiti Selection Zöld veltelini 2015, Taschner Bor- és Pezsgőház Chardonnay-Pinot noir pezsgő
19:30 Ha Sopron, akkor kékfrankos?
A filoxéravész előtt fehérszőlők uralkodtak a borvidéken: hogyan került mégis a kékfrankos a fajták élére? Egyáltalán, miért érzi jól magát a kékfrankos Sopronban?
Előadó: Taschner Kurt (Taschner Bor- és Pezsgőház)
Borok: Etyeki Kúria - Kékfrankos 2015 (35. hely Winelovers 100), Garger Imre - Kékfrankos Válogatás 2015 (57. hely Winelovers 100), Iváncsics Zoltán - Soproni Kékfrankos 2015 (93. hely Wineloves 100)
ÍNYCSIKLANDOZÓ FOGÁSOK A BOROK MELLÉ
Füstös kacsamell mangóval, rukkolával,mézes dióval 1750.-
Zöldséges burrito tigris garnélával, fokhagyma vajjal 2100.-
Kókuszos kukorica pehelyben sült pulykamell fekete lencsével
chilis salsával, olívás bébisalátával 2500. -
Fogas steak kapros rizling mártással, színes zöldséges rizsgolyókkal 2600.-
Rántott pacal parajos burgonyapürével, pirított hagymákkal, remulád mártással 2300.-
Epres mille-feuille mascarpone habbal 850.-
Gellért puding puncs mártással 850.-